Op 24 maart 2022 maakte de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid middels een publicatie in de Staatscourant (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2022) bekend dat er wijzigingen plaats gaan vinden in de persoonscertificering van de (arbo)kerndeskundigen.

Vanwege deze wijziging worden er nieuwe eisen gesteld aan de toetsing van de Risico Inventarisatie en het Plan van aanpak.

 

Wijzigingen RI&E toetsing per 1 juli 2022

Binnen de Arbeidsomstandighedenwet zijn er drie kerndeskundigen beschreven, te weten:

  • De Arbeidshygiënist;
  • De Hogere Veiligheidskundige;
  • De Arbeids- en Organisatiedeskundige.

Deze drie deskundigen mogen, mits gecertificeerd, de RI&E toetsen, zodat deze voldoet aan de wetgeving. Deze toetsing houdt in dat er gekeken wordt naar de inhoud van de rapportage die vervolgens getoetst wordt aan de wettelijke kaders. Dit houdt in de praktijk in dat een gecertificeerde kerndeskundige de RI&E rapportage goed mag keuren tijdens de toetsing. Vanaf 1 juli 2022 gaat dit echter veranderen.

Daarom dus de starten (wij drie kerndeskundigen)  met Drietoets per 01-09-2022!

 

Systeemtoetsing en scopetoetsing binnen de RI&E

De nieuwe toetsing zal namelijk gaan bestaan uit een systeemtoetsing en een scopetoetsing. De systeemtoetsing mag door één van de hierboven genoemde kerndeskundigen worden uitgevoerd en is vergelijkbaar met de huidige toetsing. De kerndeskundige controleert de rapportage op volledigheid, betrouwbaarheid en actualiteit. Er wordt dus gecontroleerd of alles dat wettelijk verplicht is voor de organisatie ook daadwerkelijk in de rapportage is beschreven. Bij de systeemtoets wordt dus niet beoordeeld of het opgenomen onderwerp aan de eisen voldoet.

Bij de scopetoets controleert de kerndeskundige of de RI&E voldoende ingaat op alle risico’s die zich voor kunnen doen en of deze op juiste wijze in kaart zijn gebracht. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van metingen, door te bepalen of de risico’s op de juiste wijze zijn beoordeeld en door te bekijken of de juiste maatregelen worden beschreven.  

Wanneer er sprake is van meerdere scopes binnen de organisatie, is het dus verplicht om meerdere kerndeskundigen te betrekken bij de toetsing van de RI&E. Naar aanleiding van beide beoordelingen zal er een conclusie over de RI&E gegeven worden, waarna deze voldoet aan de wettelijke eisen. Als er door de kerndeskundige bepaald is dat er vanuit de RI&E geen aanvullende scopes onderzocht dienen te worden ben je dus klaar.

 

Bij Drietoets is er een samenwerking tussen de drie kerndeskundigen. U start bij de De Hogere Veiligheidskundige. Deze bepaald welke aanvullende kerndeskundigen benodigd zijn. Geen onnodige extra kerndeskundigen als zij niet aan tafel hoeven te komen en dat uiteraard wel volgens de nieuwe wetgeving.